Contacteer ons

Ga je binnenkort skiën of snowboarden? Bereid je goed voor!

foto_sven_fin
Ga je binnenkort skiën of snowboarden? Bereid je goed voor!

Welke uitrusting moet je best voorzien? Hoe bereid je je best fysiek voor? Alvast een eerste tip. Zolang de pandemie loopt, is het ten zeerste aanbevolen om zich goed te informeren omtrent de regels die van toepassing zijn in de skilanden, en welke regels men in de skioorden en op de skipistes moet naleven. Controleer dit op de plaatselijke websites, op de website van de FOD Buitenlandse Zaken en op Reopen.Europa.

De basisuitrusting
Een goede voorbereiding begint met de keuze van aangepast materiaal dat vóór de beoefening van de wintersport nauwkeurig wordt nagekeken :
⦁ zorg voor degelijk en goed afgesteld ski- of snowboardmateriaal (betrouwbare verkopers of verhuurders) dit rekening houdend met je gestalte, je ervaring en je ski-/surfgedrag
Nota: laat voor elk skiseizoen de bindingen van de skilatten controleren en afstellen door een vakman. Doe dit op basis van de skischoenen die je zal dragen. Een goede afstelling houdt rekening met je gestalte, je gewicht, je leeftijd en de manier waarop je het skiën beoefent ( “voorzichtige” skiër  ↔ “agressievere” skiër).
⦁ stevige skischoenen die goed aangepast zijn aan je voeten
⦁ warme kledij
⦁ een goede skibril en een zonnebril
⦁ bescherming tegen de zon (klik hier) (zalf, gel of spray) met hoge UV-index
⦁ lippenzalf
⦁ een goede muts, handschoenen, sjaal, enz.
⦁ een aangepaste skihelm, conform de Europese norm EN1077. Het dragen van een skihelm voor kinderen is verplicht in skischolen in Frankrijk, in Zwitserland en in de Tsjechische Republiek. De helm is verplicht voor kinderen jonger dan 14 jaar in Italië, Kroatië, Slovenië en Spanje, voor kinderen jonger dan 16 jaar in Oostenrijk (behalve Tirol en Vorarlberg).
Elk jaar bewijzen de medische bijstandsverleningen op de skipistes hoe nuttig (om niet te zeggen onmisbaar) het is om een skihelm te dragen. Helmdragers lopen voor meer dan een derde minder kans op een hoofdletsel. Wij raden dus in elk geval de skihelm aan voor kinderen en adolescenten.

Welke fysieke voorbereiding?
Beschikken over een goede uitrusting volstaat niet. Een degelijke fysieke voorbereiding van de skiër of van de snowboarder is eveneens onmisbaar.
Wij raden sneeuwsporters aan om zich minstens 3 weken op voorhand goed voor te bereiden.
⦁ Fitnessen: Eén van de beste manieren om zich voor te bereiden, is zich in te schrijven op de fitness. Een korte jogging of enkele wandelingetjes of ritjes op de fiets één of twee keer per week zijn immers geen voldoende voorbereiding op de fysiek zware beoefening van het skiën of het snowboarden.Veel fitnesszalen bieden specifieke programma’s aan ter voorbereiding op de sneeuwsporten.
⦁ De “indoor ski”: België telt enkele indoor skipistes (overdekte sneeuwpistes) : een goede gelegenheid om de juiste reflexen op te roepen en de vaardigheden te beoefenen.
Let wel: beperk je training niet tot één of twee bezoeken, maar ga er regelmatig heen zodat je je kan voorbereiden op de zware inspanningen die je te wachten staan op de skipistes van de bergen.
Enkele adressen: Indoor ski kan men beoefenen in de ⦁ Snow Valley (Peer), ⦁ Ice Mountain (Komen), ⦁ Snowworld (Terneuzen & Landgraaf), op kunstpistes in ⦁ Yeti Ski (Anderlecht), ⦁ Aspen (Wilrijk), …

Eens ter plaatse…
⦁ Eens ter plaatse aangekomen, beoefen je best je sneeuwsport gedurende de hele periode met de nodige voorzichtigheid, rekening houdend met de regels die gelden op de pistes en zonder je krachten te overschatten.
⦁ De bergziekte: Een verblijf op grote hoogte kan voor sommigen de aanleiding kan zijn van een ⦁ acute bergziekte, “accute mountain sickness” genoemd, die zich uit in een grote vermoeidheid, apathie, hoofdpijn en misselijkheid. Potentiële problemen om zich aan de hoogte aan te passen, dienen dus ook in rekening te worden genomen.
⦁ Een voorzichtige skiër of surfer wordt snel roekeloos: Reisbijstandsmaatschappijen stellen vast dat er gewoonlijk meer ongevallen op de pistes plaatsvinden enkele dagen nadat de vakantiegangers ter plaatse zijn aangekomen. Na één of twee dagen oefenen, worden veel (onervaren) skiërs of snowboarders zelfzekerder en beginnen ze meer risico’s te nemen. Anderzijds begint op dat moment ook de (spier)vermoeidheid op te treden. Een goede fysieke voorbereiding zal u helpen om de risico’s te beperken en om meer plezier te beleven!

Attest om te mogen skiën in Italië
Wie naar Italië gaat skiën, moet sinds 1 januari 2022 aantonen dat hij of zij gedekt is in BA privéleven (de zogenaamde familiale verzekering). Italië is het eerste land dat zo’n attest eist: om toegang te krijgen tot de Italiaanse skipistes moet je sinds 1 januari aantonen dat je over een BA-verzekering beschikt die schade of verwondingen dekt die aan derden worden veroorzaakt. (Dit geldt niet voor langlaufpistes). Je moet het bewijs (een attest) tonen dat je verzekerd bent in burgerrechtelijke aansprakelijkheid als je je skipas gaat kopen. Kan je dit bewijs niet voorleggen, dan rekenen zij een extra som aan voor een tijdelijke verzekering ter plaatse.

Wij wensen je veel skiplezier!

bron : EuropAssisance.be