Rookmelders verplicht in élke Vlaamse woning vanaf 2020

Installeer zelf je rookmelders

Rookmelders verplicht in élke Vlaamse woning vanaf 2020

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er ’s nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand.

Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moet sinds 1 januari 2013 rekening houden met een aantal verplichtingen over het plaatsen van rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen voor alle Vlaamse woningen. De algemene verplichting komt er om het grote aantal doden door woningbranden te verlagen. België scoort op dit vlak namelijk opvallend slecht: de afgelopen vijf jaar vielen er telkens tussen de 53 en 77 doden bij woningbranden.

Aan welke criteria moeten rookmelders beantwoorden? Hoe een rookmelder installeren? …

Welke toestellen kopen?

Waar moet je nu op letten als je rookmelders koopt? Je moet vooral zien dat de rookmelder tien jaar meegaat. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, maar het maakt je ook het leven makkelijker.

Waar hangt u ze het best (en waar niet)?

Het uitgangspunt is dat je minimaal één rookmelder per verdieping moet ophangen. Maar waar precies? Op de evacuatieweg tussen de slaapkamers en buitendeur. Op die weg moeten rookmelders hangen, op elke verdieping.
Concreet gaat het in de meeste woningen om de nachthal, zowel boven als beneden. Als je op die plek rookmelders hangt en er ontstaat rook, krijg je onmiddellijk een alarm en kan je jezelf nog in veiligheid brengen. Dus als je maar twee rookmelders hangt, hang ze dan in de nachthal, zowel op het gelijkvloers als op de hogere verdiepingen. Je zou misschien spontaan ook denken aan de keuken, de badkamer of de garage omdat op die plekken snel vuur kan ontstaan. Dit zijn geen goede plaatsen om rookmelders te hangen omdat de toestellen daar heel vaak vals alarm kunnen geven. Het is beter om rookmelders in de aanpalende kamers te voorzien.

Meer info, raadpleeg de folder van wonenvlaanderen.be Wens je graag een update te doen van je brandverzekering? Contacteer ons nu!

bron: Axa.be, wonenvlaanderen.be  & vrt.be