Contacteer ons

Ex-werknemer hackt computersysteem en legt bedrijf lam

visual_cyber
Ex-werknemer hackt computersysteem en legt bedrijf lam

Een 42-jarige man uit Nijlen heeft zijn ontslag bij een bedrijf uit Herentals wel erg slecht verteerd. Hij hackte het computersysteem en legde het hele bedrijf lam. De Nijlenaar werd gedagvaard en riskeert een strenge straf. Maar wat als het jouw bedrijf overkomt?
De meeste cyberincidenten leiden niet tot een rechtzaak omdat het onmogelijk blijkt om de daders te identificeren. In deze case kon dat wel, wat de nodige media-aandacht opleverde. Omdat deze case tot de verbeelding spreekt en in principe elk bedrijf kwetsbaar is voor de ‘criminal insider’, nemen we ze graag als voorbeeld. We schetsen hierbij hoe onze cyber-verzekeringsformule Cybercontract bijstand & dekking zou verlenen.

STAP 1: DIRECTE HULP
Door de misdadige acties van de ex-werknemer komt uw bedrijfcontinuïteit in gevaar: u ligt eruit en heeft dringend gespecialiseerde hulp nodig.

En da’s 2x niet-zo-evident :
•Dringend : wie is bereid zomaar alles te laten vallen en jouw probleem voorrang te geven?
•Gespecialiseerd: wie kan überhaupt komen helpen? Voor cyberincidenten zijn meestal erg gespecialiseerde IT- en LEGAL profielen vereist, en deze lopen niet dik bezaaid. Ze zijn moeilijk te vinden en drukbezet. Dankzij de 24/7 hotline van CyberContract bent u 100% zeker van directe ondersteuning door zowel IT-specialisten van CRONOS-security als van de juridische expertise van Johan Vandendriessche! Een geoliede tandem die bovendien snel & loyal samenwerkt met de IT- en juridische partners van jouw bedrijf.

STAP 2 : RUIME DEKKINGEN
Als je onder vuur ligt, wil je kunnen terugvallen op een ruime en degelijke verzekering. In de voorliggende case denken we dan bijvoorbeeld aan volgende waarborgen:
IT Forensics: wat is er aan de hand? Wie heeft dit veroorzaakt? Welke oplossingen bestaan er en wat is onze ervaring met deze oplossingen?
•Wedersamenstelling van data: is er een backup? Kan deze worden teruggezet? Of moeten andere middelen worden ingeschakeld om verlorengegane date te herstellen?
•Crisismanagement & Imagoherstel: uw bedrijf zit in crisis en moet snel , juist en professioneeel handelen en communiceren. In deze specifieke case werd het incident ook opgepikt door nationale media waardoor ook uw klanten, leveranciers, werknemers, partners,…ongerust worden. Ook hier is een vergoeding voorzien voor de kosten van crisismanagement en imagoherstel.
•Data-aansprakelijkheid: stel dat uw ex-werknemer ook data zou gestolen of gelekt hebben? Dan speelt GDPR in al z’n facetten en heeft u waarschijnlijk ook juridische ondersteuning nodig. Zodat u binnen de 72u ook alle vereiste stappen zet richting de toezichthouder. Onze verzekering faciliteert en/of organiseert deze hulp! En gaat indien nodig nog een héél stuk verder, want ook eventuele bijkomende onderzoeken zijn gedekt evenals mogelijke boetes. En ook de kosten die je mogelijk moet maken om personen wiens gegevens werden gelekt of gestolen hierover moeten worden ingelicht.
•Social-media aansprakelijkheid: stel dat de boze ex-werknemer ook toegang had tot de sociale-media account van het bedrijf en zich ook daarop even laat gaan door bijvoorbeeld racistische boodschappen te plaatsen…
•Economisch verlies: Uw bedrijf was een aantal dagen out-of-business. Indien dit ook leidde tot winstverlies, is dit gedekt in onze cyberverzekering.

STAP 3 : JURIDISCHE ACTIES
ls het brand, dan moet er eerst geblust worden. Maar ken je de dader, dan wil je hem of haar nadien ook ter verantwoording roepen. Bij een Cyberincident is dat niet anders: je eerste focus is logischerwijs het herstel van je bedrijfscontinuïteit. Maar ken je de dader, dan wil je deze dagvaarden. CyberContract biedt klanten de unieke mogelijkheid aan om de cyber-dekkingen uit te breiden met de optie “Rechtsbijstand”. Eén van de rechtsbijstand-dekkingen in onze polis is “Arbeidsrecht nav een individueel arbeidsgeschil”:

CYBERVERZEKERING?
Heeft u vragen over onze verzekeringsoplossingen? Stilaan overtuigd dat Cyberincidenten vandaag een reëele bedreiging zijn voor uw bedrijfscontinuïteit? Benieuwd naar de kostprijs van een Cyberverzekering? Contacteer ons!

case/bron : cybercontract.be