Een IPT-voorschot voor de aankoop van vastgoed? het kan!

Een IPT-voorschot voor de aankoop van vastgoed? het kan!

Het wettelijk pensioen in België is beperkt, zeker als zelfstandige. Iedereen wil op zijn oude dag kunnen genieten van een welverdiend pensioen. Als zelfstandige kunt u aanvullend een Individuele Pensioentoezegging of IPT afsluiten. Maar wat als u plant om geld te steken in privévastgoed? Lees hier hoe u met uw IPT voorschotten kan nemen om privé vastgoed aan te kopen.

IPT: een financieel kussen voor later

De individuele pensioentoezegging of IPT is een aanvullend pensioen voor u als zelfstandige. Het is een interessante (lees: fiscaal voordelige) manier om bedrijfswinst aan uzelf uit te keren. Let wel: de feitelijke uitbetaling bekomt u pas op pensioenleeftijd.

Waarom zou u dan niet gewoon meer loon uitbetalen en het geld elders insteken? Omdat u zo meer belastingen moet betalen. Die verhoging van uw brutoloon betekent immers hogere tarieven. Door uw kapitaal via een IPT de kanaliseren, bouwt u een financiële ruggensteun op voor later.

IPT voorschot privévastgoed

IPT backservice

Stel: u bent al jaren aan het werk als bediende. Later besluit u om als zelfstandige aan de slag te gaan, en zoals het hoort, uw aanvullend pensioen veilig te stellen via een IPT.

Via backservice kunt u de ‘verloren jaren’ – de jaren waarin u als niet-zelfstandige nog geen aanvullend pensioen opgebouwd hebt – recupereren. Zie het als een verzekeringscontract waarbij de vennootschap de premies betaalt aan u, de zelfstandige. U kunt zo tot 10 jaar IPT ‘inhalen’.

Het geld dat u overzet naar IPT kunt u trouwens volledig aftrekken als beroepskost. Wel moet u daarbij rekening te houden met de 80%-regel: het wettelijke en aanvullende pensioen samen mogen niet meer zijn dan 80% van de laatste brutobezoldiging tijdens uw actieve loopbaan.

IPT gebruiken om vastgoed aan te kopen?

Een IPT is een investering in de toekomst: u plukt er pas de vruchten van wanneer u met pensioen gaat. Toch? Niet noodzakelijk. Wanneer u besluit om privévastgoed aan te kopen, kunt u een deel van dat gespaarde kapitaal gebruiken als voorschot. Die IPT-voorschotten op privévastgoed zijn een verstandige keuze.

Onder ‘privévastgoed aankopen’ valt het feitelijke aankopen, maar ook renoveren, uitbreiden en pakweg een zwembad of keuken plaatsen. Zowel in binnen- als buitenland. Wist u dat u zelfs een voorschot kan opvragen voor het vroegtijdig terugbetalen van een hypotheeklening?

Het grote voordeel is dat u heel wat kosten vermijdt: denk aan notaris- en expertisekosten en een schuldsaldoverzekering. Mogelijks geniet u ook een lagere rentevoet. Indien u alsnog het voorschot wenst terug te betalen, is er geen wederbeleggingsvergoeding van toepassing.

Uw IPT-voorschotten op privévastgoed omzetten in de praktijk? Of wilt u nog meer weten over IPT, backservice of vastgoedfinanciering? Neem dan snel contact op met Group Asekura.